Se incarca...

Ce sunt filtrele cu carbon activat? Fumeaza mai sanatos


Oamenii au inceput sa caute alternative mai sanatoare la filtrele normale pe care le gasesc pe piata. De aceea am ales sa facem un articol despre filtrele cu carbon activat.

Fumul de tigara contine peste 7000 de componente chimice, din care minim 70 de substante cancerigene cunoscute, prezente in ingrediente sau generate in timpul arderii. Acesti compusi chimici contribuie la bolile cardiace si respiratorii, accidentele vasculare cerebrale, cancer si alte boli grave ce apar la fumatori.

Fumeaza smart si sanatos! Filtrarea cu carbon este o metoda de filtrare care utilizeaza un strat de carbon activ pentru a elimina contaminantiile si impuritatile, folosind absorbtia chimica.

Ce este carbonul activat?

Carbunele activat (engl. activated carbon, activated charcoal) este o forma de carbon procesata pentru a avea pori mici, cu volum redus, care maresc suprafata disponibila pentru absorbtie sau reactii chimice. Termenul de “activat” este uneori inlocuit cu “activ”. Carbune activat este un carbune tratat cu oxigen pentru a deschide milioane de pori mici intre atomii de carbon, rezultand un material puternic absorbant. Initial, a fost folosit in al doilea razboi mondial pentru a proteja soldatii americani de agentii chimici de razboi.

Ce face carbonul activat?

Carbunele activat atrage si detine substante chimice organice din vapori si curentii lichizi care le curata de substantele chimice nedorite.

Carbunele activat poate reduce sau consuma substantele chimice existente in fumul de tigara daca este folosit ca filtru de tigara.

Datorita suprafetei sale mari, carbonul activ este capabil sa absoarba cantitati mari de substante daunatoare, ceea ce raceste fumul si permite substantial mai putine substante nocive in tractul respirator.

Cum functioneaza filtrele de carbon activ cu carbune? 

Carbunele activat functioneaza printr-un proces numit absorbtie, prin care moleculele de poluanti din fluidul care trebuie tratat sunt prinse in interiorul structurii porilor din substratul de carbon. Filtrarea activa a carbunelui scade in mod obisnuit, randamentele componentelor fazei de vapori de fum, inclusiv unele identificate ca fiind cancerigene umane si iritante respiratorii.

Studii privind filtrele de carbon activ 

Intr-un studiu comandat de Departamentul de Energie al SUA (U.S. Dept. of Energy) s-a descoperit ca filtrele cu carbune activ elimina 60-70% din ozon in aer, comparativ cu filtrele fara carbon activat.

Potrivit unui raport publicat de Centrele de Control al Bolilor, Departamentul de Sanatate si Servicii Umane si Institutul National pentru Securitate si Sanatate Ocupationala (Centers of Disease Control, Dept. of Health and Human Services, and the National Institute for Occupational Safety and Health), carbonul activ este un excelent adsorbant / absorbant al majoritatii substantelor chimice organice.

Va prezentam cateva exemple de filtre cu carbon activat

Filtre slim OCB carbon Activ Tips Premium (7mm) sunt filtre de carbune activ cu straturi subtiri, cu capace ceramice pentru rularea tigaretei proprii si degustarea fumului rece, uscat, placut, usor si curat. Capacele ceramice cu canal in forma de inel asigura rasucirea fumului si au pori pentru o absorbtie optima.


Filtre actiTube carbon activ (slim 7mm sau normale 8mm) au un capac special in capat care nu se infunda si protejeaza fiabil condensul din gura. Atunci cand fumul trece printr-un filtru de carbon activ, o mare parte din gudroanele daunatoare din fum se lipesc de carbonul activ. Acest lucru face ca fumul sa fie placut si neted, fara a afecta buzele. Filtru de carbon activ actiTube reduce cantitatea de gudron care ajunge in plamani, fumatul este mai usor, amestecurile de fum sunt mai rafinate si au un gust placut.


Filtre carbune activ Gizeh (6mm) cu refolosire sunt cele mai slim filtre, avand un diametru de 6mm. Avantajul in plus fata de celelalte este ca pot fi folosite de mai multe ori. Elimina substantele nedorite din tutun, deci fumul are un gust mult mai neted, in timp ce efectul ramane acelasi. Gizeh utilizeaza in interiorul filtrelor o materie prima regenerabila, iar carbunii activati, purificati sunt produsi pe baza de nuca de cocos. Ambele capete ale filtrului sunt prevazute cu capace ceramice care asigura fiecare cate sapte gauri rezistenta la tractiune optima.


Filtrele cu carbon activ se pot folosi impreuna cu pipe speciale de lemn sau sticla pe care le gasiti aici.

Filtre carbune activ de la "Purize" extra slim (6mm) de inalta calitate sunt organice, foarte eficiente, absorb substantele nocive din fum si au 2 capace ceramice. Se gasesc in varianta de 50 sau 100 buc/pachet.


In concluzie, atunci cand filtrul cu carbon activ este utilizat in locul celui normal, protejeaza sanatatea nefumatorilor si a fumatorilor de la pericolele produse de substantele chimice.